fbpx

Polystyreen zwembad

Polystyreen is een isolatiemateriaal wat ook wel EPS of in de volksmond piepschuim wordt genoemd. Polystyreen is waterafstotend en heel goed isolerend. Om die reden dus ideaal om zwembad bouwblokken van de maken om een bouwkundig zwembad van te vervaardigen.

De voordelen van een zwembad gemaakt van polystyreen blokken?

Een zwembad bouwen met polystyreen blokken gaat niet alleen snel het is ook nog fantastisch geïsoleerd. Door het lichtgewicht van het polystyreen (EPS: Expanded Polystyrene) zijn de blokken veel gemakkelijker te stapelen dan de zware betonblokken die traditioneel worden gebruikt voor een bouwkundig zwembad van te maken.

Naast het gemak waarmee deze blokken te stapelen en verlijmen zijn is er ook één bewerking minder noodzakelijk om de liner te kunnen plaatsen dan bij en traditioneel beton zwembad. Hiermee is het werk lichter, de doorlooptijd van het zwembad sneller en is er minder energie nodig om het zwemwater op de ideale temperatuur te houden. Een duidelijke aaneenschakeling van voordelen om het zwembad te bouwen met polystyreen blokken.

 

Is een zwembad van polystyreen blokken duurder dan een volledig betonnen zwembad?

De aanschaf van de polystyreen blokken en het storten van beton is vaak wat duurder dan de aanschaf dan bij de traditionele bouw van een zwembad met blokken van beton. Van die zware bouwblokken die op elkaar gemetseld moeten worden vergt echter veel zwaarder werk en het bouwen gaat minder snel dan met de polystyreen blokken.

De prijs voor een bouwkundig zwembad zal daarom met polystyreen blokken per saldo net zo duur zijn dan zwembaden met betonblokken. De isolatiewaarde van polystyreen bouwblokken zorgen echter voor een lagere maandelijks energielast wat op termijn veel voordeel oplevert. Betonblokken moeten nog afgesmeerd worden, deze handeling is bij het bouwen met de polystyreen blokken niet noodzakelijk. Ook wederom een voordeel in doorlooptijd en prijs. Zo kan de liner of zwembadfolie na droging van de beton al meteen worden aangebracht.

Heeft een polystyreen zwembad ook nadelen?

Ieder voordeel heeft ook vaak wel weer een nadeel. Omdat polystyreen een licht en goed isolerend materiaal is, is het een vrij zacht materiaal. En dat kan ervoor zorgen dat er eerder beschadigingen optreden dan bij een zwembad met betonblokken bijvoorbeeld. Echter is dat eigenlijk ook het enige denkbaar nadeel. Bij het realiseren van een zwembad is de isolatiewaarde een veel groter voordeel in comfort en de portemonnee.

Zwembad bouwen met polystyreen blokken binnen 2 dagen!

Het bouwen van zwembaden met polystyreen blokken gaat super snel. Het start allemaal met een goede ondergrond. De afmeting is uitgezet en het gat is gegraven. Het grondwerk dient vlak te zijn omdat hier, polystyreen (EPS: Expanded Polystyrene) platen, de vloerisolatie op wordt geplaatst. Deze platen worden opgesloten door EPS wanden van 1 lengte meter en 20 cm hoogte. Zo ontstaat er een geïsoleerde vloerbekisting om de betonblokjes en wapening in te leggen om vervolgens een betonvloer te kunnen storten. Op deze betonvloer komen voor het storten komt de eerste laag EPS wanden te staan, die verzonken liggen in de betonvloer. Alle inbouwdelen worden af fabriek al in de EPS blokken verwerkt. Deze werkzaamheden exclusief het grondwerk zijn binnen 1 dag gerealiseerd.

Na de beton een tweedal dagen te laten opdrogen kan het zwembad bouwen vervolgen met de wanden. De wanden met inbouwdelen worden op elkaar gestapeld middels een tand/groef verbinding. Middels een spuitlijm worden deze blokken op elkaar verlijmd en zitten in een mum van tijd super strak op elkaar gestapeld. Alle blokken op elkaar? En alle wapening aan elkaar gevlochten? Dan kunnen de wanden volgestort worden met een parelbeton die goed verdicht. Zo staan de EPS bouwblokken binnen 2 werkdagen in het gat als de kuip van het zwembad.

Alle inbouwdelen zoals skimmers, inspuiters, verlichting en eventueel jetstream worden af fabriek in onze unieke EPS bouw elementen verwerkt. Enkele dagen na het storten kan de zwembad liner of eigenlijk beter gezegd zwembadfolie worden aangebracht. Een zwembad liner is een kant-en-klare zak die in een zwembad gehangen kan worden. Omdat een liner veel dunner is dan een zwembadfolie is die vaak minder geschikt voor een polystyreen zwembad.

 

Kortom van gat naar zwembad binnen 3 weken is mogelijk!

Een eigen zwembad in de tuin binnen 3 weken moet eenvoudig lukken. De basis elementen waar we invloed op hebben; zoals de bouwblokken kost slechts enkele dagen. Het weer, de beschikbaarheid van de onderdelen, items en alle andere dingen die nodig zijn om het te realiseren zijn we afhankelijk van fabrikanten. In de meeste gevallen zijn de onderdelen zoals zwembadfolie en spullen zoals folieblik en bevestigingsmateriaal geen probleem omdat deze producten vaak uit voorraad leverbaar zijn.

In dit proces zijn we ook afhankelijk van andere partijen zoals de grondwerker, mogelijk een elektronische technieker en stratenmaker. Nadat het zwembad geplaatsts is en de leidingen zijn aangesloten kan het bad worden aangevuld. De zwembadrand worden afgewerkt met een speciale producten als een natuursteen tegel of een antislip vlonder plank. En kan de gewenste techniek operationeel worden gesteld. Eventueel de warmtepomp worden geplaatst en is het bad klaar voor gebruik.

Zijn er verschillende polystyreen blokken verkrijgbaar?

De meeste zwembadbouwers werken met polystyreen blokken van Aqua Easy Isostone of die van Thermostone. Bij de zwembadgroothandel zijn deze vaak uit voorraad te leveren. Elke polystyreen blok is gericht op een snelle verwerkingstijd en vertering van de isolatie. De meeste elementen zijn voorzien van een tand/groef verbinding zodat ze makkelijk te verwerken zijn. De maat zoals de breedte van de blok kan tussen de ene en andere leverancier van polystyreen blokken verschillend zijn, verder is de basis van zo’n blok zoals de manier van plaatsen vaak hetzelfde.

Waar wij met het zwembadbouwsysteem van Hybrid Pools het verschil maken ten opzichte van andere polystyreen blokken is dat we uit eigen fabriek de blokken maken en alle inbouwdelen af fabriek verwerken. Zodat we het als een soort van kant-en-klaar lego pakket opbouwen zodat de basis van het zwembad staat binnen twee werkdagen en de zwembad folie eenvoudig voorzien kan worden zonder extra wandafwerking noodzakelijk is na het storten.

Ontvang je graag vrijblijvend een advies betreft de zwembad mogelijkheden met Polystyreen blokken?

Onze klantenservice staat je graag te woord bij vragen en maken desgewenst een afspraak voor een bezichtiging bij ons demonstratie bad. Daar kunnen e het resultaat tonen van een inbouw zwembad gemaakt van EPS bouwblokken. Ook kunnen we vrijblijvend een offerte opstellen en berekenen we de verschillende losse prijzen om tot een compleet zwembad te komen. Een afspraak in de agenda plaatsen voor een bezichtiging? Vul dan rechts het contact formulier in.

Kom in contact..
    Menu