fbpx

Zwembad financieren?

Waarom het in 90% van de gevallen interessant is lees je hier..

In 2021 zijn de huizen met een 19% gestegen ten opzichte van één jaar eerder. De gemiddelde prijs van een woning zit anno 2021 op 419.000 euro. In 2015 was dit nog slechts 230.000 euro. Woningen zijn dus met 54% gestegen in 6 jaar tijd, wat betekent dat de gemiddelde woningbezitter 189.00 euro rijker is geworden.

De waardestijging van woningen zorgt in veel gevallen voor overwaarde, wat berekenbaar is middels de formule; waarde woning – hypotheekschulden = overwaarde. In geval van bovenstaand voorbeeld zou de overwaarde 189.000 euro zijn, mits er geen aflossing heeft plaats gevonden. Kortom de kans is groot dat de waarde/schuld balans is verandert in positieve zin. Hoe je dit kunt gebruiken om een gaaf zwembad te financieren en waarom dit in 90% van de gevallen interessant is om te doen, lees je hieronder.

Hoe overwaarde in te zetten om een zwembad te financieren?

Qua fiscaliteit wordt een hypotheek voor een zwembad gewoon gezien als een eigen woning lening. Dat betekent tegenwoordig dat je recht hebt op fiscale aftrek over de lening als je in 30 jaar aflost.

Mensen met een vermogen, ook slapend (overwaarde van de woning) dus, hebben de mogelijkheid om te kijken wat het meest interessant is om het zwembad te financieren. Uit eigen liquide middelen, via een aflossingsvrije hypothecaire lening of eentje die je binnen 30 jaar afbetaald bijvoorbeeld?

Financieren van een zwembad middels een aflossingsvrije hypotheek kan besparen op vermogensheffing!

Als je het zwembad financiert met een aflossingsvrije hypotheek heb je geen recht op rente aftrek en valt de lening in box 3. Dit betekent wel dat deze hypotheek (grotendeels) in mindering gebracht kan worden op je vermogen in box 3. In 2021 is het vermogen in box 3 met fiscaal partner tot 100.000 euro heffingsvrij en 50.000 zonder fiscaal partner. Alles boven dit vermogen in box 3 wordt belast met 31%. In dat geval weegt een rentepercentage van 1,5% natuurlijk niet op tegen de belasting die je er anders over zou moeten betalen.

Kanttekening; de meeste banken verstrekken maximaal tot 50% van de woning aflossingsvrij. Ontdek de overwaarde van jouw woning via Berekenhet.nl

Zwembad financieren met naderende AOW leeftijd? Ook daar zijn mogelijkheden.

In het verleden was het zo dat vanaf 57 jaar (10 jaar voor AOW datum) voor de hypotheek toetsing heel streng gekeken werd naar het pensioen inkomen. Die regels zijn soepeler geworden, ook na die leeftijd is er steeds meer mogelijk qua hypothecaire financiering, ook met een lager pensioeninkomen. Heerlijk genieten met een aantrekkelijke zwembad financiering kan dus ook bij een naderende AOW leeftijd.

Kostenneutraal een zwembad financieren met overwaarde van de je woning?

Het is heel goed mogelijk om kostenneutraal je zwembad te financieren. Stel we nemen bovenstaand voorbeeld waarbij de overwaarde 189.000 euro betreft. Deze overwaarde zou je deels verzilveren door een aflossingsvrije hypotheek. Bijvoorbeeld 130.000 euro, waarvan je 65k investeert in een zwembad en de overige 65k belegt met en verwacht rendement van 3%. Theoretisch betekent dit dat er jaarlijks 1,5% rente betaald moet worden over een bedrag van 130.000 euro; 1950 euro. En 3% rendement ontvangen wordt op de belegging met een bedrag van 65.000 euro; 1950 euro. Per saldo is het zwembad dan dus kosten neutraal.

Heb je naast de overwaarde ook een hoger liquide vermogen dan het heffingsvrije limiet? Dan heeft de hypothecaire verzilvering van de overwaarde een gunstig effect op het belastbaar vermogen in box 3, zonder in te boeten op liquide middelen en de mogelijkheden die het geeft om bijvoorbeeld te investeren in roerende goederen.

De risico’s om kostenneutraal een zwembad te financieren?

Beleggen of investeren gaat niet geheel zonder risico. Waar iets gewonnen kan worden is vaak ook iets te verliezen. Het investeren in vastgoed, in dit geval jouw woning, heeft ervoor gezorgd dat jij mogelijk kostenneutraal een heerlijke plons kunt nemen in jouw eigen zwembad.

Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden en om die reden ook goed om je te laten adviseren door een erkend financieel adviseur. Ook wij kunnen dit middels onze financiële partner voor je faciliteren.

Wat kost een zwembad middels een hypothecaire financiering?

Om een idee te geven wat een zwembad kost per maand hebben we verschillende berekeningen gemaakt.

Wat kost een zwembad van € 32.000?

 • € 40,00 bruto per maand / € 40,00 netto per maand bij aflossingsvrij box 3*  rente** 1,5%
 • € 110,30 bruto per maand / € 95,71 netto per maand bij annuïteitenhypotheek box 1*** looptijd 30 jaar (37,1% fiscaal voordeel in het eerste jaar)

disclaimer zwembad financiering

Wat kost een zwembad van € 65.000?

 • € 81,25 bruto per maand / € 81,25 netto per maand bij aflossingsvrij box 3*  rente** 1,5%
 • € 224,33 bruto per maand / € 194,65 netto per maand bij annuïteitenhypotheek box 1*** looptijd 30 jaar (37,1% fiscaal voordeel in het eerste jaar

disclaimer zwembad financiering

Vrijblijvend meer info?
  captcha

  Menu
  Chat openen
  Waar kunnen wij je mee helpen?
  Meer weten hoe je overwaarde kunt gebruiken om jouw zwembad te financieren?