fbpx

Zwembadfolie

De meeste bouwkundige zwembaden worden bekleed met een zwembadfolie, dit wordt ook wel zwembadfolie lassen genoemd. Is het zwembad waterdicht na deze bekleding? Yes en daarnaast hebben ze ook een esthetische functie. Er zijn verschillende kleuren en afwerkingen mogelijk die een andere invloed hebben op de kleur van het water. Een zwembadfolie wordt op locatie op maat gemaakt naar de gewenste afmeting en het zwembadfolie lassen gebeurt middels een hete lucht föhn.

Waarom zwembadfolie hét product is om je bouwkundig zwembad mee te bekleden?

Er zijn verschillende redenen om een zwembad te bekleden met een zwembadfolie. De eerste is uiteraard omdat het bad waterdicht te maken. De tweede optie is de uitstraling. Er zijn vele verschillende kleuren en afwerking zwembadfolie beschikbaar. Een derde reden om voor een zwembadfolie te kiezen is het comfort en en kwaliteit. Het voelt prettig aan en deze bekleding van zwembaden wordt al jaren toegepast en ook steeds verder doorontwikkeld. Echter zijn er ook meerdere type folie en verschillende kwaliteiten pvc waaruit gekozen kan worden, waaronder de dikte van de folie. Dit betekent ook een variatie in prijzen van c.a. 30 euro pm2 maar ook van 65 euro of meer.

Het is de uitnodiging om niet te besparen op zwembadfolie. Een zwembadfolie op maat laten maken is misschien een investering, maar ook jarenlang een functie heeft om het zwembad waterdicht en esthetisch aantrekkelijk te houden. Nieuwe zwembadfolie wordt op rol geleverd en kan dus nog op iedere gewenste afmeting worden gesneden. De tweede stap is het zwembadfolie lassen met een hete lucht bron waarmee de folie versmelt aan een profiel, die op de bouwkundige constructie van het bad wordt bevestigd. Je begrijpt dat een zwembad met een goedkope folie minder lang mooi blijft, waterdichtheid kan garanderen en dus ook eerder vervangen moet worden. Kies je voor hoogwaardige kwaliteit dan kies je voor hoogwaardige producten en kun je het best de folie laten lassen door een professional.

Tip; kijk bij het vervangen van zwembadfolie altijd eerst naar het grondwaterstand. Een bad kun je namelijk niet zomaar leeg pompen. Bij een hoge grondwaterstand kan het bad gaan drijven. Dit betekent dat het omhoog gedrukt wordt met alle schade van dien. Een bronnering die het water afpompt kan een tijdelijke oplossing bieden om dit te voorkomen. 

Wanneer je kiest voor een bouwkundig zwembad zijn er ook andere opties om het zwembad mee te bekleden. Wordt het zwembad van beton gemaakt? Dan is het ook mogelijk om het zwembad niet te bekleden maar deze juist in beton te laten. Het kan een gave uitstraling geven maar het heeft ook nadelen ten opzichte van folie. Door het water wordt het beton steeds grover op den duur, het voelt dan ook veel minder warm en comfortabel dan een gefolied zwembad. Een andere optie om een een zwembad van beton mee te bekleden zijn tegels bijvoorbeeld. Het kan heel erg gave uitstraling hebben en hier zijn ook vele mogelijkheden denkbaar. De prijs en onderhoudsbehoefte van een zwembad met tegel bekleding zijn veel groter zijn dan zwembaden met een zwembadfolie.

Wat de functie is van zwembadfolie?

Zoals eerder al geschreven is de functie van een zwembadfolie multidisciplinair. In eerste instantie betekent dit dat het bedoeld is om het bad waterdicht te maken. De folie is volledig waterdicht en wordt gelast met een föhn die zorgt dat de materialen aan elkaar versmelten en hierdoor ook de overlap naden waterdicht zijn.

Daarnaast heeft zwembadfolie ook een esthetische waarde. Wil je kraakhelder licht blauw water? Dan is een lichte kleur aan te bevelen als wit bijvoorbeeld. Zie je liever een turquoise groene kleur van water? Dan zal een donkere kleur zwembad folie meer aanspreken als antraciet of zwart. Echter bij zwart is diepte veel minder goed zichtbaar en een stuk besmettelijker. Vuiltjes zullen dus veel eerder zichtbaar zijn.

 

Welke zwembadfolies er allemaal worden gebruikt?

Naast standaard egale kleuren zoals; wit, blauw, grijs en antraciet zijn er tegenwoordig ook hele gave 3d folies. Deze zwembadfolie is op natuurlijke materialen gebaseerd. Naast een natuurlijke kleurschakering die lijkt op een natuursteen soort is er ook voelbaar een structuur aanwezig waardoor het een effect lijkt of de volledige pool van een natuursteen is gemaakt maar met het comfort van de beste kwaliteit folie. Vanuit de leverancier Renolit Alkorplan hebben ze een aantal kleuren in het 3D Touch folie assortiment.

Renolit Alkorplan Touch Elegance 
Een mooie donkere zwembadfolie met een verfijnde kleurcombinatie en luxueuze uitstraling.

Renolit Alkorplan Touch Vanity
Een prachtige uitstraling van een marmer zwembad met een wit grijs kleurcombinatie.

Renolit Alkorplan Touch Sublime
Een marmer travertine look past het best bij de uitstraling van de subliem zwembadfolie.

Renolit Alkorplan Touch Prestige 
Een erg populaire zwembadfolie die de looks heeft van een antraciet grijze graniet soort met en prachtige reflectie op het water.

Renolit Alkorplan Touch Authentic
Hele warme bruin/goude kleurcombinatie die past bij een rustiek zwembad met prachtige stenen textuur.

Renolit Alkorplan Touch Origin
Wederom een graniet look in een lichtere en verfijndere kleurcombinatie.

Bovenstaande folies zijn naast hun geweldige gave uitstraling ook geweldig hoogwaardig in kwaliteit en goed bestand tegen UV straling en additieven zoals chloor. Dit folie product van Renolit Alkorplan is uitgevoerd met een 2mm dikke en gewapende membraan. Vele andere folies zijn slechts 1,5 mm en egaal van kleur wat dan ook een compleet andere uitstraling geeft. Een kleur reliëf maakt het ook minder besmettelijk. Zeker voor de aanleg van buitenzwembaden is de 3d touch folie daarom een steeds vaker gekozen folie en het beste advies om te nemen, mits het budgetair mogelijk is. Een strak afgewerkt eindresultaat en veel beter bestand tegen scheuren bijvoorbeeld.

Tip: indien het mogelijk is bekijk ook een project waar de folie verwerkt is omdat het een ander beeld geeft dan enkel vanaf een voorbeeld staaltje.

Folie zwembad aanleggen?

 

Veelgestelde vragen over folie voor zwembaden

Een zwembadfolie vs zwembad liner

Er is vaak veel verwarring rondom een zwembadfolie en een zwembad liner. Een zwembadfolie wordt altijd op locatie op maat gemaakt en gelast. Daarentegen wordt een zwembad liner kant en klaar gemaakt om als een zak in een een zwembad te hangen. Een zwembad liner is daarom ook vaak veel dunner, goedkoper en kwalitatief minder hoogwaardig dan op maat gemaakte folie voor zwembaden. De kans op vouwen van de liner is ook vrij groot. Omdat de liner erg dun is, niet verrast of verlijmd wordt aan de wanden, en door de waterinhoud op zijn plaats blijft, kan dit nog een hele uitdaging zijn om dit mooi strak te krijgen tijdens het monteren van de liner. Het beste advies zou dan ook zijn om voor een liner te kiezen als het beter binnen het budget past, het scheelt vaak een heel stuk in prijs.

 

Folie lassen zwembad, hoe werkt het?

Een zwembadfolie wordt aan elkaar verbonden middels een las. Dit gebeurt met een hetelucht föhn die het materiaal aan elkaar versmelt zodat er waterdichte naden ontstaan. Afhankelijk van de afmetingen moeten er meerdere banen aan elkaar gelast worden. Als de voorbereiding en het afwerken hiervan op een nette manier gebeurt is de lasnaad amper zichtbaar en mooi waterdicht. Meer lees je op de folie lassen zwembad pagina.

 

Wat kost zwembad folie?

Dit is afhankelijk van kwaliteit en uitstraling. Wat kost zwembad folie is doorgaans tussen 30 en 60 euro per m2. Een liner is daarentegen vele goedkoper per m2, maar je betaald tenslotte voor kwaliteit. En de werkzaamheden om een liner te vervangen kost ook de nodige tijd en geld.

 

Welke folie voor zwembad ?

Voor een kwalitatief goeie bekleding werk je met een zwembad folie van minimaal 1,5 mm. Bij voorkeur van een bekende fabrikant zoals Renolit Alkorplan bijvoorbeeld. Kwaliteit en kleurbehoud zijn bij bekende fabrikanten doorontwikkeld en geven 10 jaar garantie op waterdichtheid bijvoorbeeld.

 

Oriënterend naar een nieuw zwembad? Duik ook eens in ons assortiment aan zwembaden. Compact in formaat maar groots in comfort.

Menu