fbpx

365 dagen genieten in een verwarmd zwembad. Ontdek de 3 meest gekozen opties!

Natuurlijk wil je het hele jaar door maximaal kunnen genieten van je buitenzwembad. Door gebruik te maken van een warmtebron lukt dat ook zeker. Nu kan het weer in Nederland nogal schommelen en daarom is verwarming én uitstekende isolatie noodzakelijk voor constant een verwarmd zwembad. Er zijn drie warmtesystemen die het vaakst gebruikt worden om een buitenzwembad op ideale temperatuur te krijgen én te houden: een warmtepomp, zonnecollectoren of een warmtewisselaar. We leggen je hier uit hoe ze werken.

Een warmtepomp

Een populaire oplossing bij een verwarmd zwembad is de warmtepomp. Doordat deze pomp de warmte uit de lucht onttrekt, levert hij een hoog rendement in vergelijking tot zijn energieverbruik. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Het grootste verschil zit ‘m in de capaciteit, het rendement en de functie verwarmen en koelen. De meeste mensen kiezen voor een inverter warmtepomp. Een inverter warmtepomp staat continu paraat, slaat aan wanneer de watertemperatuur zakt en stuurt dan direct bij. De pomp is iets duurder, maar dat is het geld zeker waard omdat hij je flink bespaart op je energiekosten.

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren zijn een milieuvriendelijke en zeer energiezuinige manier om het badwater verwarmen. De zwembadpomp laat het water door de zonnecollector(en) stromen, waar de opgevangen zonnewarmte wordt afgegeven aan het zwemwater. De panelen en/of buizen zijn goedkoper dan een warmtepomp. Echter, wanneer er geen zon is, is er ook geen verwarmd zwembad.

Een warmtewisselaar

Een warmtewisselaar wordt ook in een CV-ketel gebruikt. Het transporteert warmte van het ene medium naar het andere. Het is in aankoop voordeliger dan een warmtepomp, maar in verbruik wel een stuk duurder. Met een warmtewisselaar is het eenvoudig om het zwemwater te verwarmen of te koelen en je bent niet afhankelijk van de buitentemperatuur of de zon. Dit maakt het mogelijk dat je 365 dagen per jaar zou kunnen badderen in 28 graden. Hoe beter het bad geïsoleerd is, hoe minder energie er verloren gaat, hoe makkelijker het is om van een verwarmd zwembad te genieten. Een geluk, want de baden van Hybrid Pools hebben een fantastische isolatiewaarde, waardoor je er altijd warmpjes bij zit!

Altijd de ideale temperatuur door isolatie

Het behoeft geen toelichting dat het niet erg intelligent is om tijdens een vorstperiode je huis te verwarmen terwijl alle ramen open staan. Toch zijn de meeste zwembaden slecht of niet geïsoleerd, zeker aan de bovenkant. Het resultaat is hetzelfde als in de vergelijking van het huis met de ramen open; pure verspilling van energie. Huizen worden tegenwoordig goed geïsoleerd, waardoor je het binnenshuis met een lager energieverbruik toch behaaglijk houdt. Vreemd genoeg wordt hier bij de meeste zwembaden amper aandacht aan besteedt. Terwijl het verwarmen van een zwembad op deze manier aardig in de papieren kan lopen, zeker bij koudere temperaturen. Om die reden heeft Hybrid Pools zwembaden ontwikkelt die aan alle zijden extreem goed isoleren. Daardoor garanderen we het hoogste comfort tegen het laagste energieverbruik.

Kort samengevat: Ga je voor de meeste energiezuinige methode? Dan kies je voor zonnecollectoren. Wil je gemak, dan kies je voor een warmtewisselaar en wil je het beste uit twee werelden, dan neem je een inverter warmtepomp. Maar het allerbelangrijkste is dat het zwembad wordt afgedekt zodat de warmte ook aan de bovenkant wordt geïsoleerd. We hebben onder andere een multifunctionele vlonder afdekking ontwikkeld maar ook een Coverseal afdekking zou een prima keuze zijn om het zwembad mee af te dekken. Zo heb je altijd een verwarmd zwembad.

Hopelijk hebben we je op deze pagina een beter beeld gegeven van de mogelijkheden om het zwembad te verwarmen. Heb je nog vragen of ben je geïnteresseerd in een compleet zwembad? We nodigen je graag uit het best geïsoleerde zwembad van Europa eens te bezichtigen.

Menu