Dé Zwembad trends van 2022

Dé Top 5 Zwembad Trends van 2022

Hoewel de zwembadbranche door velen gezien wordt als een traditionele branche die minder trend gevoelig is, zien wij van Hybrid Pools toch echt een duidelijke verschuiving in de behoeften en het gedrag van de consumenten dat ook mogelijkheden biedt voor de zwembadbranche. Neem samen met ons een verfrissende duik in dé top 5 zwembad trends van 2022 en ontdek hoe wij hierop inspringen.

De meest noodzakelijke en algemene trend van 2022; duurzaamheid en het zwembad

Laten we eerst eens kijken naar de algemene trend die we misschien ook wel als noodzakelijk kunnen zien; duurzaamheid. Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame oplossing. Kijk bijvoorbeeld naar het opwekken van energie. We kiezen met z’n allen steeds vaker voor zonnepanelen of elektrische auto’s. Ook in de verpakkingsindustrie is een duidelijke verandering te zien. Er worden steeds minder verpakkingen gebruikt en wanneer we ze wel gebruiken zijn ze meestal van 100% gerecycled materiaal gemaakt.

Het is noodzakelijk dat we verduurzamen. We zien dan ook een duidelijke trend als het aankomt op design. Design en duurzaamheid worden namelijk steeds vaker samengesmolten. Mensen ervaren vaak een beter gevoel bij een duurzame aankoop. Steeds meer internationale merken, zoals Scotch & Soda, Elho en Ikea, spelen hier op in met een sustainable design. Dit betekent dat deze merken hun producten vormgeven en ontwikkelen op een duurzame manier. Op die manier reduceren of elimineren ze de schadelijke impact op de omgeving en de natuur.

Naast ‘sustainability’ is ‘dubbelgebruik’ ook een steeds populairdere term die we terug zien in onze samenleving. Hiermee bedoelen we verschillende vervoersmiddelen met een gedeeld gebruik. In iedere stad zijn er al vele deelbare vervoersmiddelen beschikbaar. Ook de schaarste in ruimte vertaalt zich in dubbelgebruik. Overdag dienen de aantrekkelijke hotspots in het centrum als een flexibele werkplek en in de avond wordt er heerlijk gegeten. Hetzelfde zien we bij parkeerplaatsen die overdag door werknemers en in de avond door bewoners uit de omgeving worden gebruikt. 

Duurzaamheid is de toenemende trend die voortkomt uit schaarste, urbanisering en klimaatverandering. De vertaling hiervan naar dé top 5 zwembad trends van 2022 bespreken we in de rest van het artikel.

Zwembad trend 1. Een duurzaam zwembad kopen

We kunnen er niet meer omheen; de grondstofprijzen zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Dit vraagt om verduurzaming en bewust gebruik van grondstoffen. Een zwembad schaf je aan om jaren van te kunnen genieten. Het genieten van een fijn zwembad gaat gepaard met gefilterd zwembadwater dat een aangename temperatuur heeft. Het verwezenlijken hiervan vergt de energie die afgelopen jaar flink in prijs is gestegen.

Met minder additieven het zwembadwater zuiveren

Om blijvend te genieten van een zwembad met helder water zien we dat er steeds meer innovatieve toepassingen zijn die het gebruik van additieven zoals chloor verminderen. Denk hierbij aan Uv-lichttechniek wat ingezet kan worden om de waterkwaliteit van het zwembad te verbeteren. Een onderzoek van de TU Delft heeft jaren geleden het effect van UV licht al aangetoond. Lees hier meer over UV: https://www.tudelft.nl/2016/tu-delft/zuivering-met-uv-licht-mogelijk-alternatief-voor-chloor-in-zwembaden

Warmte behouden en energieverbruik minderen door isolatie van het zwembad

Daarnaast wil je de nodige energie om het zwembad op temperatuur te krijgen ook niet verliezen. Om die reden dient een zwembad geïsoleerd te worden, zodat de warmte er in blijft en niet verloren gaat. Toch gek dat we ons volledige huis isoleren en er bij zwembaden amper bij stilgestaan wordt. Check ons unieke EPS zwembadbouw systeem of de fantastisch isolerende Coverseal afdekking.

Zwembad trend 2. Betaalbaar in alle seizoenen genieten van je zwembad

Door de veranderingen van het klimaat is het weer veel wispelturiger. Daarom is het prettig om 365 dagen per jaar te kunnen genieten van je eigen zwembad in de tuin zonder dat dit kapitalen kost aan energie. Er zijn diverse manieren om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door comfortabel geniet van het zwembad zonder te veel te betalen voor de energie die hiervoor nodig is. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een efficiënte warmtebron in de vorm van een warmtepomp. Dit kan mogelijk ook in combinatie met een warmtewisselaar en een goede isolatie om het zwembadwater altijd op de ideale temperatuur te behouden. Een van de vele voordelen van een verwarmd zwembad in de tuin is lang plezier en dat maakt een zwembad kopen of financieren des te interessanter.

De poolboy zuivert het zwembad met een druk op je smartphone

Ook robotisering wordt steeds verder ontwikkeld in de wereld van zwembaden. Zo stuur je vanaf je smartphone digitaal de robotstofzuiger het zwembad in om alle vuiltjes er uit te zuigen en de waterlijn randen zuiver te maken. Ook de volledige installatie van het zwembad kan geautomatiseerd draaien. Handmatig de filter spoelen en een tuinslang in het zwembad hangen om het water weer op niveau te brengen is verleden tijd. Door de ontwikkeling van robotisering en automatisering wordt het steeds comfortabeler om heerlijk te genieten van je eigen zwembad in de tuin.

Zwembad trend 3. Een zwembad in slanke afmetingen en met een 3d-folie bekleding

In het verleden zagen we veel rechthoekige zwembaden met afmetingen van 8 bij 4 meter. Een trend van de afgelopen jaren die we ook in 2022 steeds meer terug gaan zien, zijn de slankere zwembaden. Hierbij kun je denken aan een zwembad van 8 bij 3 meter of juist de compacte zwembaden zoals 6 meter bij 240 centimeter. Zoals de naam al doet vermoeden geeft het een slankere uitstraling en wordt het zwembad een veel eleganter object in de tuin.

Zwembaden krijgen een nieuwe dimensie door de 3d-zwembadfolie

Ook de traditionele kleuren van een zwembad zijn steeds meer aan het veranderen. Waar vroeger zwembaden vaak met een blauwe zwembadfolie werden bekleed, zijn ze de laatste jaren juist wit of meer egaal antraciet grijs. Ook zien we dat 3D folies waarbij een extra dimensie is toegevoegd steeds vaker worden gebruikt. Het ziet er niet alleen anders uit, maar het voelt ook nog eens anders. Het Touch-assortiment van Renolit Alkorplan heeft een aantal gave zwembadfolies die een natuurlijke uitstraling nabootsen, zoals een steenstructuur of juist een tropisch strand. Dit geeft het zwembad een volledig andere uitstraling dan de traditionele mono-kleuren wit of antraciet grijs.

Zwembad trend 4. Groots in genot, maar compact type zwembad

Waarbij er traditioneel vaak gedacht werd in grote zwembaden, wordt er de laatste jaren steeds vaker gedacht in een compact formaat zwembaden. De tuinen worden steeds compacter en de energieprijzen steeds hoger. De combinatie maakt het een groot zwembad bouwen een stuk minder aantrekkelijk. Het kost namelijk veel ruimte en energie om het zwembad te filteren en te verwarmen. Je kunt in compacte zwembaden ook prima zwemmen, plonsen en relaxen. Kleine zwembaden zijn ook sneller op een gewenste temperatuur te brengen en te houden. Naast een klein prijsvoordeel levert het ook meer comfort op wanneer je voor een compacter variant kiest. Dat is dus mooi dubbel genieten van een zwembad in de tuin.

Zwembad trend 5. Dubbelfunctionaliteit van de zwembad afdekking

Als je niet aan het zwemmen bent heb je ook niet zoveel aan het zwembad. Aangezien zwembaden toch maar beter afgedekt kunnen worden, is een dubbele functie in de vorm van een functioneel vlonder terras afdekking geen overbodige luxe. En als je aan het baden bent heb je daarnaast een mooi vlonder om op te zonnebaden. Ben je niet in het bad? Schuif dan het terras over het bad. Op die manier is het geïsoleerd, afgedekt en veilig voor kinderen. Ook heb je een functioneel terras om op te dineren, te loungen, te dansen of net wat je wil doen. De trend van dubbelgebruik wordt hiermee ook een uitgangspunt in de wereld van zwembaden. 

Surf eens door onze urban pools..

Dat was een duik in dé top 5 trends van 2022 op het gebied van zwembaden. Misschien neigt het zelfs wel een beetje als preken voor eigen parochie, omdat we met Hybrid Pools zijn ingesprongen op deze trends. Onze urban pools zijn compact in formaat en samengesteld met de best isolerende materialen. Voorkom ruimte- of warmteverlies met onze functionele terrasafdekking. Wil je meer weten of al enthousiast over een zwembad kopen? Bekijk ons assortiment zwembaden met twee verschillende afmetingen!

Check gerust ons aanbod aan zwembaden, we hebben alle voordelen op een rijtje gezet om in eigen tuin de verkoeling op te zoeken en te genieten van een inbouwzwembad deze zomer. Nog geen idee wat een zwembad compleet kost? Check Wat kost een zwembad?

Meer berichten

Familie Houben

Martijn en Nicole kozen voor Hybrid Pools  De Rijksgebouwendienst ontwierp het statige gebouw in de jaren ‘50 en decennialang deed

Verder lezen >

Familie Mehdi

Een zwembad bij de nieuwe villa van Mohammed en Wendy  Een wonderlijk liefdesverhaal van een Frans meisje en een jongen

Verder lezen >

Familie Owen

Een verwarmd zwembad voor Colin en Mariëlle  Zomer na zomer zette Colin voor zijn twee zonen het grote opzetzwembad in

Verder lezen >

Offerte aanvragen

Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met je op

Contact Information
Vehicle Information
Preferred Date and Time Selection