fbpx

Folie zwembad aanleggen

Heerlijk een eigen zwembad in de tuin? Denk je aan een folie zwembad aanleggen dan denk je aan comfort, gemak en een grote keuze mogelijkheid. Een folie zwembad aanleggen is namelijk een van de meest gekozen type zwembad wereldwijd. De basis van een folie zwembad is in de meeste gevallen een bouwkundig zwembad. Een bouwkundig zwembad is simpelweg een bouwkundige constructie die vervolgens bekleed wordt met een pvc zwembadfolie. 

Een bouwkundig folie zwembad aanleggen, de 3 meest voorkomende manieren 

 1. Metselen met beton stenen, die vervolgens gepleisterd moeten worden om de wanden egaal en vlak te maken. 
 2. Bekisting stellen en het complete bad van beton gieten.
 3. EPS zwembad constructie, waarbij de bekisting tevens de isolatie is die vervolgens vol gestort wordt met beton. 

Bovenstaand de drie meest gekozen opties om een bouwkundig folie zwembad aan te leggen. De derde optie is het snelste en het beste geïsoleerd. Een dubbel voordeel ten opzichte van de andere twee opties om bouwkundig een zwembad te bouwen. 

 

Waarom een bouwkundig folie zwembad aanleggen een goed idee is?

Om te beginnen kan een bouwkundig zwembad op verschillende manieren worden bekleed. Dit kan met tegels, een zwembadfolie, coating of een zwembad liner. Dat zijn de meest voorkomende manieren om een bouwkundig zwembad te bekleden. Maar waarom is het een goed idee om een bouwkundig zwembad te bekleden met een folie? Hieronder 5 voordelen op een rij:

 1. Erg zacht en comfortabel
 2. Onderhoudsvriendelijk
 3. Grote keus in kleur en patroon
 4. Duurzaam 
 5. Gunstige prijs/kwaliteit balans t.o.v. de andere opties

Een zwembad bekleden met een folie kun je echter wel het beste aan de vakman over laten. De zwembadfolie wordt namelijk op rol geleverd. Dit betekent dat de folie geheel op maat moet worden gesneden en vervolgens ter plekke dient te worden verlast. Het lassen van de folie gebeurt middels een hete lucht föhn die de twee oppervlaktes aan elkaar versmelt en hiermee ook waterdicht maakt. Dit is een precies werkje om uit te voeren. Is de naad niet waterdicht..? Dan ontstaat er een lek met alle gevolgen van dien. Want dan moet het water en de folie er terug uit en dat kun je beter voorkomen.

 

Zwembad folie vs een pvc zwembad liner?

Er wordt vaak gesproken over een liner. Maar wat is nu het verschil tussen een liner en een zwembad folie? Laten we uitleggen wat een liner en zwembadfolie is.

Zwembadfolie 
Deze wordt op rol geleverd en is vaak 1,5 mm of dikker met een gewapende membraan. Dit maakt folie stugger dan een liner en heeft dan vaak ook een langere levensduur.

Zwembad liner
Dit is een zak die in de fabriek wordt gemaakt en in een zwembad kan worden gehangen middels een specifiek profiel verbinding. De Liners zijn vaak dunner dan een zwembadfolie. Hierdoor ook voordeliger en toegankelijker voor de doe-het-zelf enthousiasteling.

In veel gevallen zie je bij het DIY concepten dat het bad wordt geleverd met een zwembad liner. Deze is veel gemakkelijker aan te brengen zonder specifiek ervaring. Kwaliteit en prijs zijn ook minder dan die van een zwembadfolie. Een zwembadfolie is vaak eens zo dik als een liner en heeft daarom ook een langere levensduur en kan veel strakker worden verwerkt. Renolit Alkorplan heeft onder andere een groots assortiment aan hoogwaardige zwembadfolies.

 

Tijd om de volgende stap te zetten om een folie zwembad aan te leggen? Waar moet je op letten bij het kiezen van de folie?

Ben je overtuigd dat je een folie zwembad aan wil leggen? Mooi en een verstandige keuze. Bij het kiezen van een folie zwembad zouden we graag de volgende 5 folie zwembad tips geven:

 1. Overweeg een isolatie zodat de warmte beter in het zwembad blijft en het minder energie kost om het te verwarmen. 
 2. Kies voor een foam ondertapijt op de vloer en trap, dit is erg comfortabel.
 3. Bespaar niet op kwaliteit folie, goedkoop is duurkoop omdat het de nodige arbeid kost om het aan te brengen.
 4. Overweeg een premium 3d zwembad folie, dit geeft een extra en unieke dimensie aan de uitstraling van het bad.
 5. Wees bewust dat egale kleuren zoals wit, grijs of antraciet erg besmettelijk zijn.

Interesse in een zwembad met de laagste energiekosten en het hoogste comfort? Neem dan ook zeker eens een kijkje in ons assortiment zwembaden. 

Menu