1 Zwembad van beton storten
In veel gevallen wordt er een bekisting gesteld of getimmerd. Deze is aan de binnenkant voorzien van wapening en wordt volgegoten, of ook wel volgestort met beton. Na het ontkisten van de betimmering van bekisting panelen is de kuip relatief strak afgewerkt. Hier en daar zal er als nog aandacht besteed moeten worden om randen strak af te werken en gaten te dichten.
Het nadeel van deze methode is dat het toch wel wat expertise verijst en daarnaast ook de nodige tijd en dus ook geld. Ondanks dat zal er na het storten ook nog aandacht besteed moeten worden aan de afwerking. De wanden zijn namelijk nog niet klaar om bekleed te worden met een zwembadfolie bijvoorbeeld.
2 Een zwembad van betonblokken
Ook een beton zwembad gemetseld met beton blokken komt nog vaak voor. In dat geval worden holle betonblokken op elkaar gemetseld, doorvoeren zoals skimmers, lampen en inspuiters in de blokken verwerkt en worden de betonblokken afgevuld met beton of cementspecie. Tussen de lagen betonblokken wordt er vaak nog wapening aangebracht om de constructie nog wat steviger te maken.
Nadat de muren en inbouwtrap gemetseld zijn, wat een vakkundig en zwaar klusje betreft, moeten de wanden en eventueel vloer worden uitgevlakt. In veel gevallen wordt dit gedaan met een smeersel en wordt hiervoor een stukadoor ingeschakeld. Omdat deze handelingen ook een uitdroogtijd heeft duurt dit proces vaak een stukje langer dan bijvoorbeeld betonnen zwembaden die gemaakt worden met polyesterstyreen blokken, of ook wel piepschuim of EPS genoemd.
3 Betonnen zwembad gemaakt met polysytreen blokken
Polystyreen blokken zijn als het ware holle stapelbare elementen met een randgroef verbinden die op elkaar verlijmd kunnen worden. Door deze holle blokken te voorzien van wapening en vervolgens vol te storten van beton ontstaat er een compleet geïsoleerd zwembad in beton.
Een polystyreen zwembad, er zijn meerdere polystyreen blokken op de markt die op de werf op maat gesneden moeten worden. Ook de inbouwdelen dienen ter plekke er in gesneden te worden. Hoewel dit de nodige precisie betreft om dit strak en netjes te doen kent deze manier van bouwen nog altijd meer voordelen dan een betonnen zwembad van blokken of een gegoten variant. De lichtgewicht blokken zijn handzamer, sneller te stapelen, zijn direct te bekleden na het storten en zorgen voor een perfecte isolatie.
Bij Hybrid Pools zetten we nog een stap extra. Onze polystyreen blokken worden in de fabriek al voorzien van de inbouwdelen. Door cnc apparatuur worden alles super strak uitgefreesd en passen de inbouwdelen perfect in de wanden. Ook de vloer wordt volledige geïsoleerd en heeft ons bouwsysteem de hoogste isolatie waarde omdat we geen koudebrug kennen en de wanden dikker zijn dan eender andere polystyreen blok die in je in de markt kunt kopen. Best wel veel voordelen met de meest korte doorloopsnelheid van alle opties om een zwembad van beton te maken. Wil je meer weten over ons unieke geïsoleerde en efficiënte bouwmethode? Kijk dan eens op EPS zwembadconstructie de Nr1 in geïsoleerde zwembaden
Wat zijn de bekledingsmogelijkheden van betonnen zwembaden?
In theorie hoeft een zwembad in beton helemaal niet bekleed te worden. Stel je zou voor optie 1 kiezen om een betonnen zwembad te gieten/storten met bekistingspanelen zou je het bad helemaal niet van een bekleding voorzien hoeven worden, mist de wanden minimaal 30cm zijn. Betonwanden van 30cm zijn namelijk waterdicht, mits ze goed getrild worden. Mocht deze optie aansprekend zijn realiseer je dan wel dat beton op den duur poreus en ruwer wordt.
Hoewel een volledig betonnen zwembad er super gaaf uit kan zien wordt er toch vaker gekozen om het zwembad te bekleden met een zwembad folie. De opties zoals met beton blokken of polystyreen zwembadelementen zijn een populairdere bouwmethode en een folie is erg duurzaam, voelt comfortabel aan en zorgt voor een waterdicht zwembad. Meerdere voordelen op rij dus. Naast de traditionele zwembad folie worden tegenwoordig steeds meer folie zwembaden voorzien van een 3D Touch folie van Renolit Alkorplan. Hele gave designs die natuurlijke aspecten zoals diverse gesteente nabootsen.
Ook kan een bad natuurlijk voorzien worden van een coating. Dit is vaak echter niet de meest strakke optie om het zwembad mee af te werken. Tegels in vorm van mozaïek behoort ook tot de mogelijkheden om een betonnen zwembad mee te bekleden. Dit geeft het zwembad veel cachet maar is tevens een erg prijzige optie. En helaas zie je vaak dat, door de vele voegen, het er op termijn niet erg fraai en proper er uit blijft zien. Om die reden is een zwembad folie of liner een meest gekozen optie.
Wat is het verschil tussen een zwembadfolie en een zwembad liner?
Vaak wordt er gesproken over een zwembad liner. Een liner en een folie is vergelijkbaar aan elkaar omdat het beide een folie betreft. Enkel is een liner altijd een kant-en-klare zak die in het zwembad wordt gehangen. Een zwembadfolie wordt op rollen geleverd, ter plaatse op maat gesneden en gelast. Om die reden is een zwembadfolie vaak ook wat stugger en in de meeste gevallen ook beter in kwaliteit en daardoor heeft zo’n folie ook een langere levensduur.
Meer over folie zwembad lees je op onze pagina: https://hybridpools.nl/folie-zwembad-aanleggen
Wat zijn de meest gekozen afmetingen voor een buitenzwembad?
Inmiddels overtuigd van een ingebouwd zwembad en wellicht ook van een beton zwembad of toch een prefab variant? Dan is de tweede stap om te kijken welke afmeting zwembad het beste geplaatst kan worden bij jullie in de tuin. Of je nu kiest voor een grote afmeting of een kleine in kosten maakt het mogelijk weinig verschil.
Veel gekozen afmetingen zwembaden zijn 5 x 10 en 4 x 8. Hoewel dit populaire afmetingen zijn wordt er steeds meer gekozen voor een compactere variant. Dit scheelt namelijk veel oppervlakte in de tuin en ook de nodige onderhoudskosten zoals het verwarmen en filteren van het water. Meerdere voordelen in een slank formaat zoals onze Family Pool van 2,4 x 6 meter.