Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen betonnen zwembaden en prefab zwembaden. Beide met unieke voordelen die we hieronder toelichten:
- Materiaal: Betonnen zwembaden worden gemaakt van gewapend beton, terwijl prefab zwembaden vaak gemaakt zijn van polyester, HDPE of acryl.Een gewapend beton zwembad heeft een sterkere constructie terwijl een prefab zwembad altijd gelijktijdig inwendig en uitwendig aangevuld moet worden. Dit in verband met tegendruk. Een gewapende betonconstructie is sterker. +1 voor het beton zwembad
- Prijs: Betonnen zwembaden kunnen duurder zijn dan prefab zwembaden. Dit is geheel afhankelijk van het materiaal gebruik en wenselijk afwerkingsniveau. Een HDPE bad is goedkoper terwijl de gerenommeerde prefab zwembaden in de meeste gevallen weer duurder zijn.Beide kunnen zowel voordelig als hoog geprijsd uit de verf komen. Dit is dus geheel afhankelijk van het afwerkingsniveau.
- Installatie: Betonnen zwembaden moeten op locatie worden gebouwd, wat meer tijd en logistieke beweging vereist. Prefab zwembaden worden met de kraan vaak in 1 dag geplaatst en op locatie geïnstalleerd.Prefab baden kunnen veel sneller worden gerealiseerd in de tuin dan bouwkundige zwembaden van beton. Echter kunnen beton zwembaden middels onze EPS constructie ook erg snel gerealiseerd worden.
- Onderhoud: Betonnen zwembaden worden in de meeste gevallen nog bekleed met bijvoorbeeld een zwembadfolie of met tegels. Dit kan meer onderhoud vereisen als je kiest voor tegels bijvoorbeeld. Voegen zijn gevoelig voor scheuren en schimmels. Prefab zwembaden zijn meestal gemakkelijker te onderhouden omdat ze voorzien zijn. van een harde toplaag en zo minder kans hebben op beschadiging.Echter bij bekleding van een hoogwaardige Renolit Alkorplan folie is het onderhoud van een beton zwembad vergelijkbaar aan een prefab zwembad.
- Duurzaamheid: Betonnen zwembaden kunnen langer meegaan dan prefab zwembaden, maar dit hangt af van de kwaliteit van het beton en de manier waarop het onder andere wordt bekleed. Prefab zwembaden hebben een beperkte levensduur en moeten na verloop van tijd worden vervangen.Beton heeft een betere constructiewaarde en is om die reden vaak een duurzamere oplossing dan prefab zwembaden.
Wat zijn de voor- en nadelen van een bouwkundig zwembaden?
Een zwembad in de tuin is in de meeste gevallen een investering voor de langere termijn. Zeker als je kiest voor een ingegraven variant zoals een betonnen zwembad. Het voordeel is de duurzaamheid en constructiewaarde. Tenslotte bouwen ze huizen ook al jaren op betonnen funderingen. Beton is sterk, zwaar en kan hierdoor prima onder de grond worden toegepast. Tenslotte wordt een inbouw zwembad bloot gesteld aan tegendruk van de grond, temperatuurverschillen en de grondwaterstand die stijgt en daalt. Een goed en sterk fundament zoals beton is daardoor een veelgelezen optie.
Naast de gunstige constructiewaarde is zo’n zwembad van beton ook prima te personaliseren. Denk aan afmetingen, inrichting zoals trappen, banken en lampen maar ook de afwerkingen zoals bekleding bijvoorbeeld. Een gave bekleding met een 3D Touch folie van Alkorplan Renolit geeft een zwembad bijvoorbeeld een erg gave dimensie.
Concrete voordelen van een bouwkundig zwembad onder elkaar opgesomd:
- constructief hoogwaaridg
- completer naar wens samen te stellen
- beter te isoleren
- optimale prijs/kwaliteit
Nadelen van bouwkundige zwembaden die zijn eigenlijk niet op te noemen. Wel is er een duidelijk voordeel te benoemen van een prefab zwembad en dat is de doorloopsnelheid. Vaak binnen enkel dagen is zo’n zwembad zwem klaar en dat proces duurt bij een betonnen zwembad een beetje langer.