Ingebouwd zwembad in eigen tuin

Ingebouwd zwembad in eigen tuin?

Ben je opzoek naar een ingebouwd zwembad voor in de tuin? Dan ben je op de juiste pagina geland. Graag vertellen we alles over een ingebouwd zwembad. Wat zijn de opties, waar wil je rekening mee houden en wat kost een ingebouwd zwembad nou eigenlijk?

Een zwembad in de tuin, het start allemaal bij de inventarisatie van jouw wensen. Want naast inbouw zwembaden zijn er ook opzetzwembaden. Die zet je middels een buizenframe in elkaar en na het seizoen berg je het zwembad weer gemakkelijk op. Ze hebben alleen niet zo’n fraaie uitstraling als bijvoorbeeld een gaaf afgewerkt inbouwzwembad. Inbouw zwembaden worden namelijk helemaal in de grond geplaatst en in de tuin verwerkt zodat het een mooi geheel wordt wat op elkaar afgestemd kan worden. Zie je het al voor je, een prachtige wellness tuin om heerlijk in te genieten?

 

Een betonnen zwembad of een prefab zwembad van polyester inbouwen?

Inbouwzwembaden zijn verkrijgbaar als prefab zwembad, een zwembad kuip af fabriek direct in de tuin te plaatsen. Of kies je voor een zwembad die bouwkundig wordt samengesteld? In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een inbouwzwembad van bouwkundige samenstelling. In dat geval wordt de zwembad kuip gemaakt van betonnen blokken of wordt het complete zwembad in beton gestort.

Wat zijn de voor- en nadelen van een bouwkundig zwembaden?

Een zwembad in de tuin is in de meeste gevallen een investering voor de langere termijn. Zeker als je kiest voor een ingegraven variant zoals een betonnen zwembad. Het voordeel is de duurzaamheid en constructiewaarde. Tenslotte bouwen ze huizen ook al jaren op betonnen funderingen. Beton is sterk, zwaar en kan hierdoor prima onder de grond worden toegepast. Tenslotte wordt een inbouw zwembad bloot gesteld aan tegendruk van de grond, temperatuurverschillen en de grondwaterstand die stijgt en daalt. Een goed en sterk fundament zoals beton is daardoor een veelgelezen optie.

Naast de gunstige constructiewaarde is zo’n zwembad van beton ook prima te personaliseren. Denk aan afmetingen, inrichting zoals trappen, banken en lampen maar ook de afwerkingen zoals bekleding bijvoorbeeld. Een gave bekleding met een 3D Touch folie van Alkorplan Renolit geeft een zwembad bijvoorbeeld een erg gave dimensie.

Concrete voordelen van een bouwkundig zwembad onder elkaar opgesomd:

  • constructief hoogwaaridg
  • completer naar wens samen te stellen
  • beter te isoleren
  • optimale prijs/kwaliteit

Nadelen van bouwkundige zwembaden die zijn eigenlijk niet op te noemen. Wel is er een duidelijk voordeel te benoemen van een prefab zwembad en dat is de doorloopsnelheid. Vaak binnen enkel dagen is zo’n zwembad zwem klaar en dat proces duurt bij een betonnen zwembad een beetje langer.

 

Wat zijn de prijzen en is een ingegraven zwembad in de tuin eigenlijk wel het geld waard?

Of een inbouw zwembad in de tuin het geld waar is.. Dat is een vraag waarbij het antwoord per gezin heel anders kan zijn. Als we kijken wat een zwembad allemaal toevoegt zijn het de volgende elementen die duidelijk naar voren komen:

  • levendigheid in de tuin door beweging van water
  • een esthetisch een verrijking in vorm van luxe gevoel
  • eindeloos speelplezier voor kinderen
  • vitaliteitsverbetering door het zwemmen
  • trekpleister voor gezellige momenten zoals borrels en poolparty’s
  • verkoelen tijdens zomerse hitte
  • ontspanning op het water

En zo zijn er nog vele redenen op te noemen waarom mensen kiezen voor een inbouw zwembad in de tuin. Of zo’n zwembad het geld waard is om aan te schaffen is afhankelijk hoeveel waarde je hecht aan bovenstaande punten en hoeveel budget er beschikbaar is voor de tuin en/of zwembad.

Voor een inbouw zwembad moet je al snel denken aan prijzen vanaf 30.000 euro en meer. In het artikel; wat kosten een zwembad? Duik in de 11 stappen. Hebben we de variabele prijzen voor je uiteen gezet zodat je een completer beeld krijgt hoe de prijs van een zwembad is samengesteld.

 

Kies je voor comfort, kies dan voor een klein inbouw zwembad!

Waarom zou je een gigantisch inbouw zwembad in de tuin aanleggen? In een grote tuin kan het esthetisch misschien aantrekkelijker zijn om voor een groot zwembad te kiezen maar aan een klein inbouw zwembad zitten veel meer voordelen;

  1. sneller op de gewenste temperatuur
  2. minder energielasten
  3. minder ruimte verlies in de tuin
  4. makkelijker schoon te maken/houden
  5. multifunctionele vlonder afdekking mogelijk
  6. eindeloos zwemmen met een jetstream

Deze voordelen in combinatie met het unieke EPS bouwsysteem van Hybrid Pools zorgt dat zo’n klein zwembad binnen een mum van tijd in de tuin staat en ook nog eens voorzien van een complete isolatie. Dat maakt kleine inbouw zwembad extra aantrekkelijk en comfortabel. Lees meer over de voordelen van kleine zwembaden.

 

Waarom je beter niet voor een inbouw zwembad kiest?

Tja er is natuurlijk ook altijd de overweging om beter niet voor inbouw zwembaden te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan jonge kinderen. een inbouw zwembad kan erg riskant zijn voor gezinnen met jonge kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Er zijn beveiligingen denkbaar zoals een complete vlonder afdekking, Coverseal afdekking of alarmen die op sensoren werken maar een compleet veilige situatie wordt hierin niet geboden.

En als je liever geen mensen op bezoek hebt kun je een inbouw zwembad ook beter achterwegen laten. Een zwembad heeft namelijk een sterke aantrekkingskracht op kinderen en sociale momenten. Zeker als je de enige bent van je vrienden en familie die een zwembad heeft.

Hoewel je het bovenstaande sociale aspect natuurlijk helmaal zelf in de hand hebt is het stukje veiligheid met jonge kinderen vaak wel een overweging om een zwembad pas enkele jaren later aan te leggen zodat de jongste binnen het gezin ook voorzien is van een zwemdiploma en je kinderen met een gerust hart bij het zwembad kunt laten spelen.

 

De 4 stappen tot een inbouwzwembad?

Hieronder zetten we de noodzakelijke stappen tot een mooi inbouwzwembad in de tuin te komen uiteen.

Stap 1; grondwerk

Het graven van een gat om het inbouwzwembad te kunnen plaatsen is noodzakelijk. Hiervoor is het handig om een lokale grondwerker te raadplegen. Grondwerkers uit de omgeving kennen vaak de grondcondities uit de omgeving. Het grondwaterpijl check je het best ook voorafgaande graafwerkzaamheden. Bij een hoge grondwaterstand is een bronnering, het afzuigen en afvoeren van grondwater, noodzakelijk om het gat droog te houden.

Vergunningen voor grondwerk kunnen noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan de eventuele bronnering en plaatsing van de container bijvoorbeeld. Alles wat noodzakelijk is wat betreft grondwerk kan de grondwerker/aannemer bij adviseren. Mocht dit niet zo zijn zit je waarschijnlijk niet met de juiste partijen aan tafel 😉

Stap 2; bouwkundige werkzaamheden

Nadat het gat is gegraven op juiste afmeting en hoogte is de volgende stap om een vloer te storten van beton. Bij Hybrid Pools doen we dit middels een geïsoleerde EPS bekisting die we voorzien van wapening en beton. De eerste laag van de wand zetten we ook al zodat deze mooi verankerd is aan de vloer en waterpas komt te staan om de andere lagen op verder te bouwen.

Na enkele dagen maken we de wanden en voorzien we ook deze weer met betonstaal. Deze storten we daarna weer vol met beton en zo ontstaat er binnen 1 week het bouwkundig deel van het zwembad. Via onze unieke, goed geïsoleerde en efficiënte bouwmethode is het veelal mogelijk om binnen enkele dagen na het storten van de wanden de folie bekleding aan te brengen.

Stap 3; zwembad foliebekleding en filtertechniek

Nadat het zwembad bouwkundig gereed is gebracht en de beton voldoende gehydrateerd kan de volgende stap worden gezet; de bekleding en techniek van het zwembad. In de bouwkundige constructie van het zwembad zitten inspuiters, skimmers en lampen verwerkt. Hier dienen drukleidingen op te worden aangesloten naar der technische ruimte voor de pomp/filterinstallatie die ervoor zorgt dat het water wordt gefilterd.

Terwijl de leidingen aangesloten worden kan separaat ook de afwerking in vorm van folie bekleding plaats vinden. Te starten met een anti-schimmeldoek en foam om vervolgens een hoogwaardige Alkorplan Renolit folie te verwerken.

Nadat de leidingen of drukslangen zijn gelegd en het inbouwzwembad is bekleed kan het rondom aangevuld worden met zand. Vaak gaat dit separaat met het vullen van het zwembad met water.

Stap 4; afwerken en operationeel stellen

De randen van het zwembad kunnen worden afgedekt door een bijpassende zwembadtegel en de (Coverseal) afdekking van het zwembad kan worden geïnstalleerd. Ook de leidingen, die aangesloten zijn op de zwembad techniek, kan het water gaan stromen nadat de technische installatie operationeel is gesteld.

Kortom het stappenplan om te zwemmen in 4 stappen en c.a. 3 weken tijd. Soms duurt het een beetje langer, tenslotte zijn variabelen zoals het weer nooit voorspelbaar.

Ja ik wil een eigen inbouwzwembad, wat nu?

Zwemplezier in eigen tuin, hopelijk heeft dit artikel over inbouw zwembaden geholpen om die keuze juist te bekrachtigen of wellicht doen overwegen om er juist vanaf te zien? Weet dat er meerdere wegen naar Rome zijn om te genieten van een eigen zwembad in de tuin. Laat je vooraf vrijblijvend informeren door ons of een andere zwembadbouwer. Om zo uiteindelijke het juiste zwembad te kiezen en jarenlang te genieten.

Persoonlijk kennismaken? Pak je zwemkleding en plan een afspraak bij ons demo bad. Klik door naar de contact pagina of bel met Roy: 06-12782444

Wist je dat een zwembad ook steeds vaker mee genomen in een hypothecaire financiering? Zwemplezier in een luxe inbouwzwembad in eigen tuin voor een paar tientjes per maand. Zo wordt het een stuk toegankelijker om te genieten van een eigen inbouwzwembad.

Offerte aanvragen

Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met je op

Contact Information
Vehicle Information
Preferred Date and Time Selection